miercuri, mai 22, 2024
AcasăȘtiriEconomie și finanțeMoldova poate rămâne fără analogi ieftini ai medicamentelor

Moldova poate rămâne fără analogi ieftini ai medicamentelor

Giganții farmaceutici avertizează cu privire la posibila închidere viitoare a liniilor de producție de medicamente ieftine în favoarea producției de noi medicamente.

O serie de companii europene de medicamente au negociat în ultimele două luni pentru reduceri la energia electrică necesară pentru producerea de droguri.

Până acum, aceste consultări nu au avut succes. Cel puțin acest lucru a fost dovedit de scrisorile către miniștrii sănătății din țările europene de la Novartis și Teva. Faptul că discuția se deplasează în domeniul juridic public a devenit dovada unui mecanism ineficient de subvenție pentru producătorii de medicamente.

În același timp, există o creștere multiplă a prețurilor la medicamente. Componentele în sine (sub formă de materii prime) au crescut în preț în intervalul de la 50% la 150%. Cu toate acestea, din cauza creșterii de 10 ori a prețurilor la energie electrică, a perturbării lanțurilor de aprovizionare și a lipsei unui număr de materii prime, costul total crește de mai multe ori. Iar profitabilitatea producției celor mai ieftine și mai accesibile medicamente – generice, care nu mai sunt supuse restricțiilor de brevet, a scăzut cel mai mult.

Aceasta înseamnă că în sectorul bugetar al afacerii farmaceutice se pot înregistra prețuri în creștere și deficit de medicamente. Drept urmare, locuitorii săraci din Moldova vor trebui să aleagă fie să fie tratați cu cele mai scumpe medicamente, fie să treacă la remedii populare, auto-tratament, fie pur și simplu să încerce să-și mențină propria sănătate.

Articole populare

Articole populare